Kanne: het mooiste dorp van Vlaanderen?

maandag 7 april 2008

vandaag in HBvL: het mooiste dorp van Vlaanderen: Kanne Boven!




07/04 Het mooiste dorp van Vlaanderen; Kanne boven!
Samen met nog 14 andere dorpen is Kanne in de running voor de titel 'Het mooiste dorp van Vlaanderen'. Deze verkiezing wordt georganiseerd door het één programma Vlaanderen Vakantieland. Van 19 tot 23 april kan iedereen een stem uitbrengen voor Kanne via de website van Vlaanderen Vakantieland of door een SMS te versturen naar het nummer 3238 met daarin 'dorp 2'. Uit de 15 deelnemende dorpen worden zo vijf finalisten gekozen die het tussen 24 en 28 mei tegen elkaar zullen opnemen. Uiteindelijk wordt op 29 mei onthuld welk dorp het mooiste van Vlaanderen is.
Dat Kanne een terechte kandidaat is voor deze titel, zal iedereen beamen die al eens een bezoek bracht aan 'de parel van Jekervallei'. Het dorp wordt sinds de jaren '30 in twee gesplitst door het Albertkanaal, maar een indrukwekkende, metalen constructie slaat de brug tussen Opkanne en Neerkanne. Dankzij haar jachthaven heeft Kanne iets van de allure van Cannes, evenwel zonder haar intieme sfeer te laten varen.
Een andere blikvanger in Kanne zijn de mergelgroeven. Tot het begin van de 20ste eeuw werden deze groeven gebruikt voor het winnen van mergelblokken. In Kanne en haar wijde omgeving zijn veel huizen in dit materiaal opgetrokken. Het resultaat van de mergelwinning is een ondergronds labyrint van gangen dat zich uitstrekt over honderden hectaren tot ver buiten de grenzen van Kanne. Later maakten lokale telers dankbaar gebruik van de vochtigheid en de koelte in de groeven om champignons te kweken.
Tevens is het zalig wandelen en fietsen in Kanne. De Haspengouwse natuur is er op zijn mooist en het dorp herbergt enkele schilderachtige plekjes. De fietser die afdaalt naar het kanaal om daar langs het water en ingesloten tussen de hoge, verticale mergelrotsen te fietsen, houdt er wel best rekening mee dat hij nadien ook weer terug naar boven moet. Enkel de geoefende fietser verlaat moeiteloos de vallei langs steil omhooglopende wegen als de Muizenberg en de Slingerberg.
Voor degenen die maar niet genoeg kunnen krijgen van haar charme, organiseert Kanne in het kader van deze verkiezingswedstrijd op zondag 20 april 2008 een Kanners Festival op het Statieplein: Kanne Feest! Vanaf 14u zijn er optredens van Kannerse artiesten en is er animatie voor de kinderen. De festivalgangers kunnen bovendien proeven van Kannerse hapjes en drankjes.
Als elke rechtgeaarde Kannenaar, Riemstenaar en elke andere sympathisant nu nog zijn stem laat horen voor Kanne, dan is de zege gegarandeerd in kanne(n) en kruiken! Link: http://www.hbvl.be/Limburg/3770/www.hetmooistedorp.be
Auteur: TL

Geen opmerkingen: